سیر هم به غذای شما طعم خوبی میدهد و هم برای سلامتی شما فواید بسیار دارد. سیر خوردنی بودار غنی از مواد مفید است.
این چاشنی یک سبزی غنی از مواد مغذی است و کالری بسیار کمی دارد و همچنین دارای عناصر نادری است که باعث قدرت بالای آن در شفابخشی شده است. ترکیبات دارویی طبیعی که در گیاه تازه سیر یا مکملهای آن وجود دارد، عملکرد سیستم ایمنی را تقویت میکند و سلامت کلی را ارتقا میبخشد.
طعم لذیذ سیر و فوایدش برای سلامتی، تقاضا برای این محصول را روز به روز افزایش میدهد. مصرف میانگین سیر برای هر نفر در آمریکا سالانه یک کیلوگرم است. بر طبق توصیه مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، یک فرد بالغ سالم میتواند روزانه تا چهار حبه سیر یک گرمی را مصرف کند.
اثرات تقویتی این گیاه به خاطر وجود ترکیب فعالی به نام آلیسین در آن است. بو و طعم خاص سیر نیز به خاطر همین ترکیب است. با مصرف سیر به صورت پودر، خرد شده و حتی با مصرف مکمل آن میتوانید از مزایای بهداشتی این گیاه چندمنظوره بهرهمند شوید.
- درمان جوش
ممکن است این گیاه را در لیست ترکیبات محصولات پوستی ضدجوش نبینید، اما سیر یک درمان طبیعی برای از بین بردن جوشهاي پوستي است. ترکیب آلی آلیسین موجود در سیر، قادر به توقف اثرات مخرب رادیکالها و از بین بردن باکتریها است. فرم تجزیه شده آن اسید سولفنیک است، که به سرعت با رادیکالها واکنش میدهد و سیر را به گیاهی باارزش در درمان جای جوش، بیماریهای پوستی و آلرژیها تبدیل کرده است.
- درمان ریزش مو
کاربرد سیر بر روی موها درمان مؤثری برای ریزش مو است. این گیاه سرشار از سولفور، حاوی کراتین نیز هست، همان پروتئینی که مو را می سازد. سیر باعث تقویت و رشد موها می شود. در یک بررسی در سال 2007 دیده شد ترکیب ژل مو سیر و بتامتازون والرات، میتواند با تحریک دوباره رشد مو، در درمان آلوپسی آرهآتا (طاسي موضعي) مؤثر باشد.
- مبارزه با سرماخوردگی
آلیسین موجود در سیر، در مواقع بیماری به کمک ما میآید. حبههای سیر دارای مقدار مناسبی از آلیسین است و دباید روزانه چند حبه مصرف کنید تا اثر آن را ببینید. البته، مکملهای سیر هم میتوانند به دفع ویروسها کمک کنند.
در یک بررسی در سال 2001 دیده شد مصرف روزانه مکملهای سیر، در مقایسه با عدم مصرف آن سرماخوردگی را تا 63 درصد کاهش میدهد. به علاوه طول مدت علائم سرماخوردگی را در 70 درصد موارد، از 5 روز به یک روز و نیم کاهش میدهد. این یافتهها نشان میدهد مکملهای حاوی آلیسین، اثر محافظتی در برابر سرماخوردگی ایجاد میکنند.
- کاهش فشار خون
مصرف روزانه مکمل سیر باعث پایین نگه داشتن فشار خون میشود. ترکیبات فعال موجود در سیر باعث کاهش قابل توجهی در فشار خون میشود. بر اساس یک بررسی انجام شده در سال 2013، 500 تا 1500 میلیگرم عصاره مانده سیر، اثری مشابه با داروی آتنولول در دورهای 24 هفتهای، دارد.
سیر به دلیل مقادیر بالای مولکولهای پلیسولفید تولید عامل شلکننده عروقی مشتق از اندوتلیوم (پوشش دروني عروق) را افزایش می دهد. این افزایش باعث شل شدن ماهیچههای صاف، از جمله ماهیچههای صاف دیواره رگها و در نتیجه گشاد شدن عروق و کاهش فشار خون میشود. مکملهای سیر همین اثر سیر خام را دارند و بوی بدی هم ندارند.
- کاهش خطر بیماریهای قلبی
سیر با کاهش کلسترول LDL، خطر بیماری قلبی را کم میکند. در بررسی که در سال 2000 انجام شد، دیده شد سیر سطح کلسترول کل خون را در افرادی که در حد متوسطی کلسترول بالا داشتند، کاهش داد. این خاصیت سیر به خاطر کاهش دادن فعالیت آنزیم تولیدکننده کلسترول در کبد است. مکملهای سیر توانایی بدن را در حل کردن لختههای خونی، که با بستن عروق خونی خطر بیماریهای قلبی را بالا میبرند، افزایش میدهد.
- افزایش توانايي فیزیکی
سیر توانایی ورزش کردن را افزایش و خستگی حاصل از آن را کاهش میدهد. سیر در دوران باستان برای کاهش خستگی و افزایش توانایی کار در کارگران استفاده میشد. روغن سیر توانایی ورزش را در افراد مبتلا به بیماریهای قلبی افزایش میدهد. در یک بررسی انجام شده در سال 2005 دیده شد که اوج سرعت ضربان قلب در بیماران قلبی که به مدت 6 هفته سیر مصرف کردند، تا 12 درصد کاهش می یابد. همچنین در این بیماران بهبودی در استقامت بدنی در هنگام ورزش روی تردمیل مشاهده شد.
- سلامت استخوان
این سبزی قلیایی سرشار از مواد مغذی مفید برای استخوانها، مانند روی، منگنز، ویتامین B6 و ویتامین C است. آنزیمها و آنتیاکسیدانهای تسریعکننده ساخت استخوان و بافتهای همبند، متابولیسم استخوان و جذب کلسیم، از منگنز استفاده میکنند و سیر سرشار از منگنز است.
سیر از دست رفتن بافت استخوان در زنان را که به خاطر کاهش استروژن شروع میشودکاهش میدهد. یک بررسی در سال ۲۰۰۷ نشان داد که روغن سیر میتواند سلامت اسکلتی را در جوندگان هنگام که در وضعیت هیپوگنادی (افت هورمونهاي جنسي) هستند، حفظ کند. به عبارت دیگر، سیر حاوی مواد مغذی است که به عنوان واحدهای ساختمانی برای استخوانهای سالم و مستحکم عمل میکنند.
مزایای عرق نسترن برای بدن
1-دفع سنگ کلیه و مثانه
یکی از خواص عرق نسترن کمک به دفع سنگهای کلیوی و سنگ مثانه است. به این منظور میتوان هم از عرق نسترن و هم از دم کرده میوه نسترن به صورت روزانه استفاده نمود. خوردن روزانه عرق نسترن علاوه بر کمک به دفع سنگ کلیه و مثانه، از بروز و تشکیل آن نیز پیشگیری میکند.
همچنین استفاده از عرق نسترن را برای برطرف کردن قولنج، نفریت و سنگهای مثانه و تمام ناراحتی های مجاری ادرار تجویز میشود.
2-ضد افسردگی، تقویت اعصاب و رفع بی خوابی